Collageen lichttherapie

Collageen is een soort eiwit. Het verbindt en ondersteunt andere lichaamsweefsels zoals huid, botten, spieren en kraakbeen. Collageen is een van de belangrijkste eiwitten in het lichaam van zoogdieren, inclusief de mens. Sommige mensen zien collageen als de lijm die het lichaam bij elkaar houdt.

Collageen is de fundamentele bouwstof van het bindweefsel van levende organismen. Om collageen te produceren zijn negentien verschillende aminozuren nodig. Sommige van deze aminozuren vind je in verschillende eiwitten, maar dit is zeldzaam, en in kleine hoeveelheden. Onderzoek heeft aangetoond dat de veroudering van de huid plaats vind in het bindweefsel. Het belangrijkste ingrediënt van dit bindweefsel is collageen.

30% van de eiwitten in het menselijk lichaam is collageen. er zijn 29 verschillende types, waarvan elk type een andere structuur en doel heeft. Het neemt deel aan alle vitale functies van bijna alle systemen, organen en weefsels. Omdat Collageen zo belangrijk is in ons lichaam, is het logisch dat gebreken in het collageen problematisch kunnen zijn. Er zijn dus ook een aantal ziektes die geassocieerd zijn met collageen tekortkomingen.

Naast het feit dat het zo belangrijk voor ons lichaam is heeft collageen ook vele medische toepassingen. Het wordt gebruikt in sommige cosmetische ingrepen. Het is zelfs gebruikt bij de behandeling van ernstige brandwonden, waar het wordt gebruikt in het creëren van kunstmatige huid.

Collageen lichttherapie

Wat we willen is de mogelijkheid om het collageen te herstellen in onze huid. Hierdoor blijft dit bijvoorbeeld elastisch en verminderd dus de rimpels.

20 jaar geleden was er een duits bedrijf dat zonnebanken produceerde met gekleurde lampen. Ze beweerden dat dit licht effect had op ons lichaam. Het probleem was echter dat het toen nog een onontwikkeld systeem was en men was nog niet in staat om de zonnebanken zo te produceren dat het een aanzienlijk effect had op de huid.

Tegenwoordig is er veel meer bekend over de precieze golflengtes die nodig zijn voor een mooi resultaat. Foto-bio-stimulatie die door rood licht bij een lage druk wordt uitgezonden beïnvloedt het collageen in de huid en zorgt ervoor dat er meer collageen type 1 wordt vrijgegeven.

Resultaten

Het resultaat is er niet direct. Bij 3 sessies van 15 minuten in de week is er na 2 maanden duidelijk resultaat te zien. Een aantal grote voordelen van de collageen zonnebank:

  • De huid komt er jonger uit te zien.
  • Een effectief middel tegen acne.
  • Hersteld de vochtigheid van de huid.
  • Verminderd de rimpels.
  • Hersteld een door zon beschadigde huid.
  • De huid heelt wonden sneller.
  • Verbeterd de bloedsomloop.

De populairste collageen zonnebank is de Eurosolar Beauty Twin.

Werking lichttherapie

Tijdens de lichttherapie wordt ook de zuurstofopname vergroot en het ontgiften geactiveerd. De huid kan meer vocht opnemen en vasthouden. Hierdoor zal ook de regeneratie van de huid sneller verlopen. Dr. Fiorenzo Anghern, voorzitter van het Zwitsers genootschap voor medisch verantwoorde antiveroudering therapieën, heeft de behandeling onderzocht.

Van de 51 testpersonen met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar had:

  • 97% een verbeterde huidelasticiteit over het hele lichaam
  • 89% een duidelijk zichtbaar lifteffect in het gezicht, de hals en het decolleté
  • 68% een algemeen verbeterde conditie van de huid.