Daglichtlamp Kopen: opties, tips en advies

Door een daglichtlamp te gebruiken wordt getracht het natuurlijke licht zoveel mogelijk na te bootsen en dat kan een uitkomst zijn voor veel mensen. Hoe veel mensen werken er wel niet in een kantoorruimte waar weinig daglicht binnenkomt en waar alleen kunstlicht in de ruimte is.

Vooral in de winter waarin de mensen toch al weinig natuurlijk zonlicht krijgen, speelt het gebrek aan licht een rol, maar ook in de zomer kunnen mensen er hinder van ondervinden.

Een daglichtlamp kan ook thuis voor een positieve invloed zorgen, want zodra de donkere en korte dagen er weer aankomen, voelt een groot deel van de mensen zich minder prettig en bij enkelen kan dit zelfs tot een winterdip of zelfs een zogenaamde winterdepressie leiden.

Een lichttherapie is dan wellicht een te grote stap om mee te beginnen en daarom kan het kopen van een daglichtlamp als stap in de goede richting worden gezet.

De daglichtlamp en de biologische klok

Als de herfst zijn intrede doet en de klok ook nog eens een uur verzet wordt, kan dit bij sommige mensen invloed hebben op de biologische klok. Het normaal gereguleerde biologische ritme raakt dan onder meer van slag door het gebrek aan dag- en zonlicht.

Een winterdepressie is het meest extreme wat kan ontstaan, maar veel mensen zullen zichzelf herkennen in het hebben van minder energie, futloos gevoel, sneller prikkelbaar zijn en meer behoefte aan snoep. In dat geval kan bijvoorbeeld een daglichtlamp zoals de Philips Energy Light of de daglichtlamp Daylight Power uitkomst bieden.

Deze werken niet zoals gewone lampen, maar hebben de mogelijkheid om het daglicht na te bootsen. Door dagelijks gebruik te maken van deze daglichtlampen wordt toch de benodigde dosis aan daglicht verkregen en zal men de effecten ervan kunnen merken.

De volspectrumlamp

Een ander type is de zogenoemde volspectrumlamp in de vorm van True Light spaarlampen, die over een aantal bijzondere eigenschappen beschikken. Enkele voordelen van een verlichting met een volspectrumlamp zijn onder meer:

  • Positieve invloed op het gevoel en gesteldheid van de ontvanger van het licht van de daglichtlamp.
  • Het daglicht wordt erg dicht benaderd doordat het volledige spectrum van kleuren wordt weergegeven.
  • Het betreft een zeer energiezuinig model dat lang mee kan gaan, zodat er lang plezier aan beleefd kan worden.
  • Deze daglichtlamp kan in allerlei soorten omgevingen toegepast worden, van scholen tot tandartspraktijken en van thuis tot het verblijfshok van dieren.
  • Natuurgetrouwe weergave van kleuren, zodat er geen sprake is van een kunstmatig gevoel.