Een verbrande huid, wat nu?

Het overkomt ons allemaal wel eens een keertje dat we te lang in het zonnetje hebben gelegen. Zonnebaden voelt extreem ontspannend aan, vandaar dat het geregeld voorkomt dat je tijdens het in de zon liggen in slaap valt. Word je wakker, is je huid helemaal rood.

Misschien was je wel wakker maar lag je gewoon nét iets te lang in de brandende zon (vaak tussen 12.00 – 13.00). Of lag je onder de zonnebank en voelde je je huid de laatste 3 minuten van de zonnebanksessie wel erg warm worden, maar vond je het te lekker om te stoppen.

Hoe het ook is gebeurt, als je huid is verbrandt is dat erg vervelend. Het ziet er onsierlijk uit en doet vaak pijn. Vaak gebeurt dit voordat je er erg in hebt, want de eerste symptomen van een verbrande huid spelen pas op als het kwaad al geschied is. Maar als het eenmaal zover is, wat kan je dan tegen een verbande huid doen?

Tip 1: Kom uit de zon

Deze tip ligt erg voor de hand maar je zult verstelt staan hoeveel mensen nadat ze verbrandt zijn, gewoon weer pal in de zon gaan liggen. NIET DOEN, je huid heeft al een flinke opdonder gehad en heeft tijd nodig om te herstellen.

We begrijpen dat je je moeilijk kan opsluiten in een kamer als het buiten 30 graden is. Verkoel daarom eerst je huid met bijvoorbeeld koud water, komkommer of koude (karne)melk om de pijn te verlichten.

Smeer je daarna in met een hoge SPF-factor, het liefst 30 of 50. Doe vervolgens een pet op en een t-shirt aan als je weer naar buiten ga. Vermijd de zon in ieder geval als de zon het sterkste is; dit is tussen 12.00 en 14.00 uur.

Tip 2: Drink veel water

Mensen bestaan voor een heel groot deel uit water. Mannen bestaan voor 65% uit water en vrouwen voor ongeveer 50%. Bij een zonverbranding heeft je huid (het grootste orgaan van de mens) veel water nodig om de reparatie van de huid ingang te zetten. Je kan (of eigenlijk moet) je huid een handje helpen door minimaal 2 tot 2,5 liter water te drinken.

Dit klinkt als algemeen advies. Op verschillende platformen, in boeken en medici raden mensen sowieso aan om minimaal 2 liter water te drinken, omdat het gezond is. Of je dat nu normaal gesproken wel doet of niet, bij een zonnebrand heeft je huid water nodig om de schade te beperken.

Tip 3: Extra verkoeling voor je huid met Aloë of cactus producten

De meeste mensen hebben bij een verbranding een zogeheten ‘eerste graads verbranding’ te pakken. De pijn van zo’n verbranding kan 24 uur lang aanhouden. Als je genoeg water hebt gedronken, je huid hebt proberen te verkoelen met kommer of (karne)melk en je hebt nog steeds pijn? Probeer dan producten van aloë en cactus. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze producten een zeer verkoelende werking heeft op je huid.

Tip 4: Het ei

Ook een eitje kan wonderen doen. Niet om te eten maar om op je huid te smeren. Het werkt als volgt: smeer het eigeel direct na verbranding op je verbrande huid. Na 15 minuten kan je het eigeel weer van je huid afspoelen.

Nu doe je dit voor het slapen opnieuw, laat het eigeel de gehele nacht in je huid trekken. De volgende morgen zul je verstelt staan van het mooie resultaat. Het klinkt misschien raar, maar onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, hebben wij dit uitgeprobeerd en werden verrast met mooie resultaten.

Samenvattend

Dit waren een aantal handige tips tegen een verbrande huid, maar mocht er sprake zijn van extreme pijn, rillingen blaren en/of koorts? Raadpleeg in z’n geval altijd je huisarts. En bedenk goed dat het verbranden van je huid een beschadiging aan de huid is en dat voorkomen altijd beter is als genezen. Zorg daarom altijd dat je de huid goed beschermd voor het zonnebaden, zowel in de buiten zon als onder een zonnebank.