Zonnebank & Zonnen: de veelgestelde vragen & antwoorden

Op deze pagina vind je de vragen die het meest zijn gesteld, via de mail of wat mensen vaak in google intypen. Op deze pagina staat een precieze overzicht met alle vragen. Heb je nog steeds geen antwoord op jouw vraag? Stel het ons via het contactformulier. Klik op de vraag om naar het antwoord te gaan.

Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen bruinen in de echte zon of op de zonnebank?

Ons lichaam heeft de zon nodig om beter te kunnen functioneren. Stellen we ons bloot aan de zon, dan produceren we minder slaaphormonen en meer serotonine en endorfine. Dat zijn de twee “gelukshormonen” die in onze hersenen vrijkomen bij bepaalde activiteiten en zonnen is er daar één van.

Zonlicht goed voor ons afweersysteem en onze botten. De huid maakt namelijk extra vitamine B en D aan onder invloed van zonlicht. Uit Australisch onderzoek is gebleken dat vitamine D als supplement slikken geen vervanging is voor vitamine D uit zonlicht verkregen. De zon is de beste leverancier van vitamine D en de zonnebank is een goede tweede.

Het is voor de bescherming van de huid belangrijk dat men regelmatig zont. Het is aangetoond dat het gevaar van huidkanker door een overdosis zon groter wordt naarmate men onregelmatig te lange periodes in de zon verblijft.

Tijdens het zonnen wordt de huid gestimuleerd om pigment aan te maken. De hoeveelheid pigment die een mens heeft van nature, hangt af van zijn of haar huidtype en haarkleur. Pigmentcellen bevatten melanine; een lichaamseigen kleurstof die de huid beschermt tegen verbranding. Door te zonnen zorgen de pigmentcellen ervoor dat de huid bruiner en dikker wordt. Hoe donkerder het huidtype van nature is, hoe beter de bescherming tegen UV-straling.

Hardnekkige fabeltjes als zou er verschil zijn tussen bruinen in de buitenlucht en op de zonnebank, zijn moeilijk uit te roeien. Feit is dat de huid op dezelfde manier bruint op de zonnebank als in de buitenlucht. Het hiervoor beschreven bruiningsproces is exact hetzelfde: de huid wordt dikker en bruiner. Het is zelfs zo, dat de sterkte van het zonlicht buiten niet precies te reguleren valt en het dat is bij de zonnebank wel het geval. Het verhaal dat de huid op de zonnebank of onder de zonnehemel alleen bruint en niet dikker wordt is dus gewoon niet waar!

Moet ik zonnecosmetica of bruiningsproducten gebruiken onder de zonnebank?

Het gebruik van speciale zonnecosmetica voorafgaand aan het zonnebaden op de zonnebank is niet direct nodig, omdat de bruiningstijd tamelijk beperkt is. Het enige dat men moet doen, is zorgen dat de huid goed schoon is: alle cosmetische producten kunnen namelijk huidirritaties oproepen in het UV-licht.
In de buitenlucht is de tijd die men blootstaat aan de zon meestal langer. In dat geval is goed insmeren met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor een absolute must.
Na het zonnebad de huid goed insmeren met een verzorgende crème (dat mag een after-sun product zijn) is sterk aan te raden. Dat houdt de huid soepel en voorkomt uitdroging.

Zijn zelfbruinende middelen aan te raden?

Voor zelfbruiners en andere “stimulerende middelen” zoals zalfjes en pillen, geldt hetzelfde als voor make-up en andere cosmetica: niet gebruiken op de zonnebank! De aangegeven tijden voor het bruinen kunnen door deze middelen minder betrouwbaar worden. Bovendien kunnen dergelijke zelfbruiners en zogenaamde “tan enhancers” (bruinversnellers) allergische reacties van de huid veroorzaken.

Hoe lang en hoe vaak mag ik op de zonnebank?

De tijdsduur van een bruiningssessie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals huidtype en gewenning aan het zonlicht.
Het is altijd aan te raden om voorzichtig een zonnebankkuur op te bouwen. Samen met de exploitant van de zonnestudio of aan de hand van de huidtypewijzer kan bepaald worden welk huidtype men heeft. Ga nooit langer zonnebaden dan het bruiningsschema aangeeft!

Over het algemeen geldt dat één of twee zonnebankkuren per jaar een goede basis vormen voor een dikkere, gebruinde huid. Eén keer per week de kleur bijhouden is voldoende om het hele jaar voorzien te zijn van een optimale beschermingslaag tegen zonnebrand.

Na het zonnebanken nog zonnen in de natuurlijke zon?

De zonnebank bereidt de huid goed voor op een verblijf in de natuurlijke zon, bijvoorbeeld op vakantie. Het is echter niet aan te raden om beide te combineren. De tijdsindicatie voor de zonnebank of zonnehemel is dusdanig dat de huid op die dag aan zijn zon-limiet zit. Liever een dagje wachten met zonnen in de buitenlucht dus! Advies: beperk het zonnebankgebruik in de zomer tot een minimum. Tenzij de natuurlijke zon het voor een langere periode helemaal laat afweten, uiteraard.

Aan welke wetten en regels moet een zonnestudio voldoen?

Sinds 2007 zijn de regels voor ondernemers in de zonnebankbranche verscherpt. Iedere fabrikant van zonne-apparatuur en alle verhuurders van zonnebanken – waaronder zonnestudio’s, zwembaden, en wellnesscentra – moeten voldoen aan de nieuwe regels.
De meeste in het oog springende veranderingen in de regels zijn:

1. de maximale stralingslimiet is 0,3 Watt per m2. Voor zonnebanken van vóór 2007 die door mensen thuis worden gebruikt geldt deze limiet overigens niet.
2. de minimale leeftijd voor het gebruik van zonnebanken is 18 jaar.
3. zonnestudio’s moeten een intakegesprek houden met nieuwe klanten en de uitkomsten van dit gesprek vastleggen op schrift. Dit contract moet door de cliënt ondertekend worden.
4. de zonnebankverhuurder is verplicht het huidtype van de zonnebankgebruiker te bepalen en een op maat gemaakt gebruiksadvies te geven.

Wie mag geen gebruik maken van een zonnebank in een zonnestudio?

  • Mensen die medicijnen gebruiken die de gevoeligheid voor UV-straling vergroten. Bij twijfel geldt: raadpleeg uw behandelend arts!
  • Iedereen die niet of nauwelijks bruin wordt in de “gewone” zon (laat een grondige huidanalysetest uitvoeren!)
  • Mensen die huidkanker hebben of gehad hebben
  • Jeugdigen onder 18 jaar
  • Mensen die bij een eerste gebruik van de zonnebank klachten krijgen zoals huidirritaties, jeuk, roodheid, uitslag. Met deze klachten moet men stoppen met bruinen op de zonnebank en een arts raadplegen alvorens verder te gaan met zonnen.

Waaraan is een goede zonnestudio te herkennen?

Elk van de ongeveer 700 zonnestudio’s in Nederland is gebonden aan de Europese regelgeving rondom algemene productveiligheid. Daaruit vloeit het hierop betrekking hebbende artikel in de Warenwet voort, die hiervoor al wordt genoemd. Maar als een zonnestudio is aangesloten bij de branchevereniging SVZ (Samenwerking Verantwoord Zonnen), strekt dat uiteraard tot aanbeveling.
Een duidelijk herkenningsteken voor de consument is de lidmaatschapssticker met de drie kernwoorden “zonadvies”, “hygiëne” en “veiligheid” erop. De sticker geeft de consument al een eerste aanwijzing dat de zonnestudio in kwestie kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan.

De exploitant van een bruiningscentrum of zonnestudio moet de klant uitvoerig wijzen op alle regels en gevaren die mensen lopen als ze tot een van de risicogroepen behoren. Voor alle zonnestudio’s en andere gelegenheden waar zonnebanken gehuurd kunnen worden, geldt een zogenaamde “cabineposterplicht”. Dat wil zeggen dat alle belangrijke informatie zowel op de zonneapparatuur zelf als elders op een voor iedere gebruiker goed zichtbare plek aangebracht moet zijn.

Zonnestudio’s en alle andere aanbieders van zonneapparatuur moeten zich houden aan de Warenwet. In Nederland controleert de Voedsel- en Waren Autoriteit de naleving van de regels in het kader van die wet. Blijkt bij een onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit dat de verhuurder alle informatie duidelijk en uitvoerig heeft overgebracht, dan is deze nooit in overtreding. Ook niet als een klant, ondanks een negatief advies, toch besluit gebruik te maken van de zonnebank. Het is daarbij belangrijk – zowel voor de zonnestudio als de klant – dat alle afspraken schriftelijk vastgelegd zijn.