Iedereen die gebruik maakt van de zonnebank wilt dit natuurlijk veilig en verantwoord doen. Maar nog steeds verschijnen er regelmatig nieuwsberichten die tegenstrijdig zijn als het gaat om het gebruik van zonnebanken. Wij scheppen graag duidelijkheid en eerlijke informatie als het over dit onderwerp gaat.
Als u bruin wilt worden is het belangrijk dat u kiest voor veilig zonnen. Maar nu vraagt u zich misschien af wat nu veilig zonnen is. We hebben daarom voor u op een rijtje gezet hoe dat u veilig kunt zonnen. U dient nu zelf te kijken welke maatregelen er bij u passen en dient deze te handhaven.
Inhoudsopgave
Hoe kunt u veilig zonnen?
Veilig zonnen heeft u zelf in de hand. U kunt hier namelijk diverse maatregelen tegen nemen:
- Als u gaat zonnen dient u UV beschermers te gebruiken;
- U dient niet te lang onbeschermd in de zon te gaan liggen, smeer u daarom tijdig in;
- Ga niet teveel en te lang onder de zonnebank;
- Als u onder de zonnebank wilt kunt u dit zo nu en dan doen, maar iedere dag wordt afgeraden.
Het is van belang dat u eerst zorgt voor een bruin basislaagje op uw huid. Dit kunt u krijgen door op een natuurlijke manier te zonnen en u op tijd in te smeren.
Voorbereiding
Gebruik een lotion voor onder de zonnebank. Dit zorgt voor het absorberen van meer UV-straling tijdens het zonnen, waardoor het effect van de zonnebank groter word. Smeer je lichaam een half uur van tevoren in zodat de lotion even in kan werken.
Verdeel het gelijkmatig voor gelijk bruiningsresultaat over het gehele lichaam. Naast de lotion is het beter om niks anders op het lichaam te hebben zoals huidzalfjes of deodorant. De laag tussen het licht en je huid kan zorgen voor een ongelijk bruiningsresultaat.
Plannen
Begin voorzichtig. Zeker als je voor het eerst een zonnebank gebruikt of een witte huid hebt. Het is beter om te kort dan te lang onder de zonnebank te liggen. De eerste sessie moet relatief kort zijn. De tijd hangt af van de sterkte van de zonnebank.
Volg eventueel de instructies van de zonnebank. Je kunt de sterkte van de zonnebank ook inschatten door naar het aantal Watt te kijken. Op het begin kun je elke dag een sessie doen om de bruine kleur op te bouwen. Op het moment dat je de gewenste kleur bereikt hebt, is ongeveer twee keer in de week voldoende om deze kleur te behouden.
Altijd voorbereid naar buiten, met de UV Index App
Wil je weten hoe lang je in de zon mag blijven? Download dan de handige UV Index app! De UV Index meet voor jouw locatie (wereldwijd) wat de hoeveelheid zonkracht (UV straling) is die dag. De UV-index in ons land kan variëren van 1 tot en met 8. Cijfer 1 wordt gegeven als er geen UV-licht is en cijfer 8 wordt gegeven als de zon maximaal schijnt en er dus een grote hoeveelheid UV-licht aanwezig is.
Het leuke van deze app is dat je hem kunt ‘customizen’ door jouw huidtype, type zonnebrandcrème en jouw locatie (park, strand, stad, wintersport, etc.) aan te passen. De app berekend hoe lang je in de zon kunt blijven voordat huidbeschadiging op zal treden. Downloaden? Ga naar de iTunes store: UV Index app.
De zonnebank een remedie tegen diverse kwalen
De tegenwoordige zonnebanken hebben bewezen dat ze een goede remedie kunnen zijn bij bepaalde veelvoorkomende klachten en kwalen. Zo zijn er mensen die hem gebruiken tegen spierpijn, tegen huidkwalen als acne en psoriasis en zelfs tegen reumatische klachten.
Het is dan natuurlijk wel de vraag of iedereen met deze klachten even veel verlichting ondervindt bij het gebruik van een zonnebank, maar het is het proberen wellicht waard. Heeft u last van een huidkwaal, dan is het overigens wel aan te raden om eerst contact op te nemen met uw arts voordat u een zonnebank gaat aanschaffen of gebruiken. Want onthoud: veiligheid altijd voorop.
Probeer altijd met mate te zonnen, want hoe langer je onder de zonnebank ligt des te hoger de kans op vroegtijdige rimpels, verbranding, ouderdomsvlekken en huidkanker. Dit is uiteraard alleen bij zeer overdreven gebruik. Doe dit dan ook niet!