Zonnebank Kopen: Met deze Gids vind jij jouw zonnebank!

U heeft de keuze gemaakt voor een zonnebank? Dan is het belangrijk dat u weet waar u op moet letten als u er daadwerkelijk één aan gaat schaffen. Het model dat op deze pagina centraal staat is het model met boven en onder lampen. Als het over een zonnebank gaat, dan gaat het over een verzamelnaam voor apparaten die er voor kunnen zorgen dat het lichaam of het gezicht gaan verkleuren en laten bruinen.

Een zonnebank bestaat uit twee gebogen panelen die beide zijn voorzien van 10 tot 12 lichtbuizen. Deze buizen zorgen voor het bruiningseffect. Zonnen is eenvoudig: je gaat liggen op de bedkant van de zonnebank. Daarna kun je de met een scharnier uitgeruste bovenkant naar jezelf toetrekken. Zo bruin je effectief en comfortabel aan 2 kanten.

Er zijn ook een aantal andere apparaten die onderdeel zijn van de verzameling zonnebanken:

  • Full body bruiners;
  • Zonnehemels;
  • Half body bruiners;
  • Wellness apparaten

Inhoudsopgave

De voordelen

Als u gaat kiezen voor een zonnebank dan heeft dit als voordeel dat u aan twee kanten tegelijk kunt bruinen. De lampen die boven en onder warmte afgeven zorgen er voor dat u aan beide kanten gaat verkleuren. Er wordt gebruik gemaakt van zogenoemde straling die er voor gaat zorgen dat u gaat verkleuren en bruin gaat worden. Deze straling kunt u bij de moderne modellen niet met het hoog zien. U voelt het wel want er komt veel warmte uit deze lampen.

Als u snel bruin wilt worden is de zonnebank een ideale keuze, u moet er alleen wel aan denken dat u rustig aan gaat doen met het zonnen en er niet iedere dag onder gaat liggen. Teveel warmte is niet goed voor uw huid en zeker niet voor uw gezondheid. Doe het daarom allemaal met mate en neem de tijd om een goede zonnebank uit te kiezen. Een zonnebank is voorzien van een tijdschakelaar, deze zorgt er voor dat u niet gaat verbranden. Het apparaat schakelt automatisch uit, dus goed voor uw veiligheid.

Je zonnebank kopen

U weet nu welke mogelijkheden er zijn en u kunt nu de keuze maken of het model met boven en onder lampen een goede keuze is voor u. U heeft als voordeel dat u aan twee kanten bruin kunt worden, het gaat dan extra snel, dat is natuurlijk wel iets wat u wilt ervaren. Het is voordelig als u een online aankoop doet, tevens hoeft u zelf niet te sjouwen want hij wordt bij u aan de deur afgeleverd. Een ander voordeel is dat het vaak een stuk goedkoper is. Online zijn er vaak aanbiedingen en acties waar u gebruik van kunt maken, dit is natuurlijk allemaal in uw voordeel.

Waar let u op bij de aanschaf van de zonnebank?

Als u een zonnebank aan gaat schaffen dient u op een paar aspecten te letten:

  • Wat gaat het u kosten?
  • Hoe groot is het apparaat en heeft u daar plaats voor?
  • Wat zijn de mogelijkheden en voldoen ze aan uw eisen?
  • Welke model past het beste bij u en uw huis?
  • Met welk doel wilt u bruin worden?

Belangrijke aspecten bij het kopen van een zonnebank uitgelegd

Wanneer je van plan bent een zonnebank te gaan kopen, dan zijn er een aantal belangrijke aspecten waar je over na moet denken en welke gewoon erg handig zijn om te weten. Enkele belangrijke punten zijn:

  • Verschillende soorten: zonnebanken zijn zoals veel andere producten te verkrijgen in verschillende soorten. Zo is er voor iedereen een geschikt model te vinden, het maakt niet uit of je veel of weinig plaats thuis hebt. Er zijn modellen met boven en beneden lampen, en uitvoeringen met alleen lampen boven. Daarnaast zijn er ook modellen die ingeklapt kunnen worden waardoor ze makkelijk op te bergen zijn; deze worden vaak sun mobiles genoemd
  • Met of zonder gezichtsbruiner: er zijn uitvoeringen te verkrijgen met een extra gezichtsbruiner. Dit betekent dat er speciale lampen inzitten die ervoor zorgen dat het gezicht goed bruin wordt. Wil je dit liever niet, dan kies je natuurlijk voor een normale zonnebank zonder een gezichtsbruiner.
  • Kosten: een simpele zonnebank kost al snel vijfhonderd euro. Hoe meer opties hij heeft, des te meer deze kost. Bij extra opties kun je denken aan een extra gezichtsbruiner, snelbruiningslampen, ventilator die koude lucht tijdens het zonnen blaast, een regenfunctie oftewel een knop die je in moet drukken waardoor er druppels water op je lichaam vallen, een ingebouwde radio en nog veel meer. Deze opties zorgen voor extra luxe en daar betaal je natuurlijk voor.
  • Stroomverbruik: het is altijd belangrijk om te weten hoeveel stroom de zonnebank verbruikt. Een dergelijk apparaat verbruikt nu eenmaal redelijk veel stroom en dit zijn jaarlijks weer extra kosten die betaald moeten worden. Vraag aan de leverancier hoeveel het ongeveer gaat kosten wanneer je ongeveer dertig keer per jaar gaat zonnen. Neem dit bedrag mee in de berekening en bepaal dan pas of je overgaat tot de aanschaf. Misschien is het goedkoper om naar een zonnestudio te gaan en heb je hier dan een voorkeur voor.
  • Bescherming tijdens het zonnen: iedereen weet dat een zonnebank schadelijk voor je huid is en het is dan ook van belang je huid goed in te smeren voordat je eronder gaat liggen. Er zijn verschillende zonnebrandcrèmes en andere lotions die je hiervoor kunt gebruiken. Om je ogen te beschermen, doe je er verstandig aan om een beschermingsbrilletje te kopen en dit dan ook altijd te dragen tijdens het zonnen. Ook deze aanschafkosten moeten bij het totaalbedrag meegenomen worden.

En de prijs?

De prijsverschillen tussen zonnebanken zijn groot. Dit heeft met name met uitvoering en comfort te maken. Een eenvoudig model zonnebank is verkrijgbaar vanaf € 1300 (zonnehemels zijn nog een stukje goedkoper). Wie  kiest voor de luxe uitvoering van de Hapro Proline is bijna 4 keer zoveel kwijt. Maar dan heb je ook het beste van het beste.

Zonnebank is soms slecht in het nieuws

Aan zonnebanken wordt bij overmatig gebruik slechte eigenschappen toegeschreven. Maar wie er normaal mee omgaat ervaart niets dan comfort. Het is nu eenmaal bekend dat (zon)licht je goed laat voelen. Ons menselijk lichaam fleurt er van op, onder andere door de aanmaak van vitamine D en het activeren van het immuunsysteem. Dat gezonde kleurtje dat je erbij cadeau krijgt is een meer dan welkome bonus.

Zonnebanklampen: waar moet je op letten?

Een van de eigenschappen die voor de consument natuurlijk van belang is, en dan met name bij veelvuldig gebruik van de zonnebank, is de levensduur van de lampen. Bij deze lampen wordt standaard uitgegaan van een levensduur van 500 branduren.

Het aantal branduren kan overigens wel hoger zijn, namelijk van 800 tot 1000 branduren, maar dan wordt er gesproken over speciale lampen of lampen die voor professioneel gebruik zijn bestemd. De aangegeven levensduur van de zonnebanklampen komt overigens niet altijd overeen met de werkelijkheid.

Er zijn namelijk andere factoren aanwezig die invloed hebben op de levensduur ervan, zoals de koeling en de eigenschappen van de starters. Naarmate de lampen meer gebruikt zullen zijn, zal het effect van bruinen minder worden. Voor veel consumenten is het moment van het vervangen van de lampen dan ook aangebroken als het bruineffect minder wordt of als de lamp defect gaat.

Vervangen van de zonnebanklampen

Het ligt voor de hand om bij het vervangen van zonnebanklampen te kiezen voor hetzelfde merk lampen. Dit hoeft echter niet altijd, want het kan dat lampen van een ander merk eventueel substantieel goedkoper kunnen uitvallen. Belangrijk voor het vervangen van de lampen is dat de lengte en het wattage overeenkomen met de huidige lampen. Als dat het geval is, kunnen er gerust lampen van een ander merk met dezelfde lengte en wattage worden aangeschaft.

Een veel voorkomende lengte is 1,8 meter, waarvan het getal is afgerond van 176,5 cm. De wattage die het meeste voorkomt is 100 Watt. Andere lengtes die ook verkrijgbaar zijn, variëren van 30 centimeter tot 2 meter. Bij het vervangen door een ander merk moet er wel gelet worden op het feit dat de bruiningstijd en de UV-klasse van de lamp anders kunnen zijn.

Eisen en UV-klasse

De lampen van een zonnebank moeten aan bepaalde eisen voldoen, voordat deze op de markt mogen worden gebracht. Voor particulier gebruik geldt dat een zonnebank moet voldoen aan UV- klasse 3. Overigens kan de sterkte van de bruining gemeten worden door gebruik te maken van een zogenaamde UVA meter. Met de UVA meter kan op simpele wijze worden vastgesteld wat de sterkte van de zonnebanklamp is.

Het merk van de lampen

Bij het vervangen kan er dus gekozen worden voor een ander merk en daarom worden hier een aantal merken genoemd die men onderling kan vergelijken op specificaties en prijs wanneer men nieuwe lampen moet kopen.
• Philips
• Wolff
• Goldsun